Od dzieciństwa mam uczulenie na wiele produktów spożywczych w tym na kakao. Kakao, które spotkać można w wielu produktach. Kakao dodajemy do różnych wypieków, kremów i deserów. Długie lata szukałam jakiegoś zamiennika, który mogłabym jeść bez obaw o swoje zdrowie.
Zdrowy zamiennik kakao
Jakiś czas temu na spotkaniu ze znajomymi zjadłam przez przypadek ciasto czekoladowe. Byłam zaskoczona, że nie mam żadnych objawów alergii. Ciekawa byłam, dlaczego po zjedzeniu ciasta z kakao nic mi nie jest. Koleżanka, która robiła ciasto powiedziała, że zamiast kakao użyła zamiennika. Jednak nie potrafiła przypomnieć sobie jakiego składnika użyła. Niestety musiałam sama poszukać czego można użyć zamiast kakao do wypieków. Ciasto było naprawdę dobre więc sama chciałam je zrobić. Chodziłam po sklepach i szukałam produktu, który jest zamiennikiem kakao. W taki sposób natknęłam się na karob, który jest zamiennikiem kakao. Karob to substancja o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym. Ma dobroczynne działanie na wiele kwestii. Między innymi ma działanie przeciwbiegunkowe, działa przeciwnowotworowo, obniża poziom cholesterolu w organizmie, zmniejsza ryzyko anemii. Karob można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Mąka pozyskiwana z owoców karobu doskonale nadaje się do wypieku ciast i nadaje im brązowego ciemnego koloru. Wielu używa go jako substytut kakao ze względu na to, że zawiera o wiele mniej tłuszczu. Nasiona idealnie pasują do sporządzania różnego rodzaju napojów, a ze świeżych owoców wyciska się sok. Sok używany może być jako syrop do deserów owocowych lub dodatek do drinków i alkoholi.
Od kiedy poznałam substytut kakao dodaję go do każdego ciasta. Karob smakuje identycznie jak kakao jednak jest o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe od ziaren kakaowca. Wykorzystuje go nie tylko do wypieków ciast i ciastek, ale również do soków i syropów.