Samodzielnie wędzone wędliny i kiełbasy mają niepowtarzalny smak i aromat, a jednocześnie mamy dokładnie świadomość tego, z czego są zrobione i czy są w pełni naturalne. Z tego względu warto sięgać po takie produkty, które umożliwią nam naturalne uwędzenie wędlin.
Dobre jakościowo zrębki wędzarnicze
Zrębki wędzarnicze są doskonałym paliwem do rozgrzania wędzarni ogrodowych. Jest to produkt, na którym nie warto oszczędzać, ponieważ to od nich w dużym stopniu zależy smak oraz jakość własnych wędzonek. Warto wybierać polecane zrębki wędzarnicze. Jest to specjalnie przygotowane w tym celu rozdrobnione drewno pozyskiwane z drzew liściastych. Nie powinno się wędzić na drewnie z drzewa iglastego, ponieważ mają zbyt mocny i agresywny zapach, a to powoduje, iż docelowo wędliny mogą być niesmaczne. Drewno wykorzystywane na zrębki powinno być dokładnie wyselekcjonowane. Będzie to dla nas gwarancja, iż wędliny będą zachwycały smakiem oraz aromatem. Najlepszym wyborem są zrębki olchowe, bukowe, dębowe lub z mieszanki tych wszystkich odmian. Należy jednak pamiętać, iż zrębki nie są trocinami, dlatego muszą być specjalnie produkowane, a trociny są efektem ubocznym obróbki drewna. Trociny można również wykorzystać do procesu wędzenia, choć nie mają tej samej jakości oraz właściwości. Zrębki możemy zakupić w dobrych sklepach z akcesoriami do wędzarni lub z wędzarniami. Staranny wybór zrębek stosowanych w naszej wędzarni będzie przekładał się na jakość otrzymanych wędlin, w związku z czym nie należy w tym wypadku oszczędzać na ich zakupie. Niestety nieuczciwi sprzedawcy oferują zrębki wykonane z gorszych gatunków drewna, dlatego najlepiej sięgać po te ze sprawdzonych sklepów, co będzie dla nas gwarancją jakości.
Jak widać powyżej, samodzielne przygotowanie wędzonych wędlin, kiełbas czy ryb może nie tylko dawać sporo satysfakcji, ale jednocześnie będziemy mieć gwarancję jakości takich produktów. Ważne jest jedynie to, aby sięgać po wysokiej jakości zrębki wędzarnicze, które mogą być dla nas gwarancją wysokiej jakości. Znaczenie ma przede wszystkim to, z jakiego drewna są wykonane, co przekładać będzie się aromat i smak uwędzonych produktów. Oszczędzając musimy się liczyć ze znacznie gorszą jakością wędlin czy w ten sposób wędzonych ryb.