W ostatnim czasie coraz więcej słyszymy o zdrowym jedzeniu i gotowaniu. Telewizja, radio czy tytuły prasowe zachęcają do gotowania nowymi metodami szczególnie w próżni. Jak gotować w próżni ? Jaki sprzęt pozwoli nam na gotowanie metodą próżniową? Jakie z tego płyną korzyści dla każdego z nas?

Gotowanie w próżni czyli sous vide 

wanna do sous videTermin sous vide jest doskonale znany profesjonalnym kucharzom, osobom pracującym w dobrym i renomowanych restauracjach jak i również wielbicielom smacznej i zdrowej żywności. Metoda ta wywodzi z Francji z lat 70-tych, a nazwa pochodzi od sposobu pakowania potraw przed gotowania – mięsa, ryby, czy warzyw umieszczanych w hermetycznych opakowaniach z których usuwane jest powietrze. W taki właśnie sposób powstaje próżnia. Przygotowane w ten sposób produkty umieszcza się w wodzie i podgrzewa do ściśle określonej temperaturze. Przygotowane potrawy w ten sposób zachowują wszelkie walory smakowe. W sklepach AGD zaczęły pojawiać się sprzęty do tego typu metody gotowania. Jednym z takich urządzeń jest wanna do sous vide przypominająca multicooker. Jest bardziej zaawansowany i ma precyzyjną elektroniczną regulację temperatury w zakresie 40-99 stopni Celsjusza. Pojemność komory w której przygotowywane są potrawy to aż 6 litrów wody co umożliwia przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Dla zwiększenia wygody pojemnik można wyjąć z bazy urządzenia. Aby stworzyć próżnię wewnątrz woreczka z naszym daniem przyda się zgrzewarka do folii do sous vide. Zgrzewarka oferuje automatyczne wysysanie i zamykanie folii. W zestawie z urządzeniem znajdziemy komplet odpowiednich woreczków typu PAPE, które są odporne na temperaturę i przeznaczone do pakowania próżniowego. W przypadku sous vide idealny czas gotowania zależy od dwóch czynników mianowicie temperatury wody oraz struktury żywności. Im twardsza jest nasza surowa żywność tym dłuższy czas gotowania.

Metoda gotowania sous vide to nie tylko doskonały smak, ale i aromat potraw. Korzyścią jest duża oszczędność kosztów przygotowania potraw, szczególnie niższe zużycie energii. Bez wątpienia warto zainwestować w kupno odpowiedniego urządzenia, gdyż nie będziemy żałować tego wydatku mając w nagrodę pyszne i zdrowe potrawy.