Niemalże każdy kraj posiada wino, które jest jego symbolem, albo popularnym trunkiem w określonym miejscu. Wbrew pozorom jego produkcja nie musi odbywać się wyłącznie z winogron. Bardzo często można wykorzystywać do tego inne owoce, które są powszechnie dostępne. Nawet coraz częściej w Polsce można zauważyć możliwość produkcji wina z różnego rodzaju owoców sezonowych.

Popularne białe wina

białe wino wytrawneOczywiście w zależności od rodzaju stosowanego owocu można uzyskać odpowiednie walory smakowe trunku. Do tego dochodzi także stosowanie określonej ilości cukru, a czasem także dodawanie ziół, które mogą nadać winu określony aromat, albo posmak. Tak naprawdę każda winiarnia posiada swoje sprawdzone receptury, które pozwalają nam na uzyskanie określonego efektu. Przykładowo białe wino wytrawne produkowane z winogron może być wzbogacone różnego rodzaju dodatkami. Z tego też powodu warto jest sprawdzić informację na temat tego produktu bezpośrednio na butelce. Bardzo często producent umieszcza tam informację na temat bukietu, na który składają się aromaty użytych tam produktów. Bazą są oczywiście owoce, które poddane fermentacji wytwarzają określony smak. Bardzo często już sam gatunek owoców może mieć wpływ na charakterystykę smaku. W przypadku winogron wiele odmian może cechować się nieco innym smakiem w zależności od nasłonecznienia danego miejsca, czy nawet warunków pogodowych, jakie panują w danym sezonie wegetacyjnym.

To z kolei przekłada się na to, że wina z danego rodzaju winiarni pomimo tej samej marki mogą w poszczególnych latach różnić się od siebie smakiem. Czasem ta różnica jest dość znaczna. Dlatego też niektóre roczniki wina uznawane są za gorsze, a inne lepsze. Oczywiście wina dostępne w sklepach bardzo często nie posiadają takiej charakterystyki, gdyż produkowane są masowo.