Rośliny, podobnie jak człowiek, do życia potrzebują odpowiednich składników żywieniowych. Bez nich nie wzrosną, nie wydadzą też obfitego plonu, a przecież o to rolnikom chodzi. Potrzeba je więc właściwie nawozić. Zbożom potrzebny jest przede wszystkim azot i fosfor. Dlaczego to właśnie o te składniki należy wzbogacić swoją ziemię?
Nawożenia zboża azotem
W przypadku zbóż, zwłaszcza ozimych, szczególne znaczenie ma azot. Ma on niebagatelny wpływ na jakość i wielkość plonów. Odpowiednie nawożenie zbóż tą substancją znacząco oddziałuje na proces kształtowania się plonu oraz jego cechy jakościowe. Trzeba w tym zakresie posiadać odpowiednią wiedzę, jak również sięgać po odpowiednio dobrane preparaty. Pszenica w większości przypadków potrzebuje dwóch dawek azotu, natomiast inne zboża ozime – tylko dwóch. Można jednak zdecydować się na porcję dodatkową, wiosenną, zwłaszcza jeśli chcemy uzyskać wysokie lub bardzo wysokie plony. Trzeba jednak wiedzieć, że azot występuje w glebie, a zatem zanim przystąpi się do nawożenia, konieczne jest wykonanie analizy gleby. Z uzyskanego wyniku dowiemy się, jakiej dawki azotu potrzebują nasze rośliny. Jest to też niezwykle ważne ze względów ekonomicznych, bo nawożenie zbóż azotem jest zabiegiem bardzo kosztownym. Pierwszą dawkę podaje się roślinom krótko przed wznowieniem wegetacji. Dzięki temu roślina będzie miała zapewnione wszystkie potrzeby pokarmowe, zostanie też pobudzona do krzewienia. W glebie zostanie też stworzony zapas azotu, który przyda się w późniejszym okresie. Ważne jest, by właściwie obliczyć dawkę, bo zbyt duża porcja azotu powoduje zbyt intensywne wylęganie roślin, co nie jest zjawiskiem pożądanym. Niektóre mieszanki oferowane rolnikom wzbogacone są też o inne cenne pierwiastki, np. magnez (wspomaga absorpcję azotu), wapń (minimalizuje miejscowe zakwaszenie gleby) oraz siarkę.
Uprawianie ziemi to bardzo trudne i pracochłonne zajęcie. Bycie rolnikiem wymaga wielu wyrzeczeń, ciężkiej pracy i solidnej dawki wiedzy, którą należy nieustannie uzupełniać. Tak jest choćby w przypadku nawożenia zbóż. Jeśli bowiem robi się to nieprawidłowo lub z zastosowaniem nieodpowiednich preparatów można zaszkodzić nie tylko glebie, ale przede wszystkim plonom. Okażą się albo słabe, albo zbyt słabej jakości, co z kolei odbije się na cenie surowca.