Uzdatnianie wody w gospodarstwie domowym to złożony proces, zależny od parametrów wody. To właśnie na podstawie wyników badań próbek wody wiemy na czym stoimy i jakie czynności należy podjąć, aby poprawić parametry wody w sposób zadowalający. Badania fizyko-chemiczne wskażą nam dokładny skład pierwiastkowy wody i stężenie poszczególnych pierwiastków.

Czy odżelazianie jest konieczne?

odżelazianie wodyWłaściciele własnego ujęcia wody, które ma zaopatrywać całe gospodarstwo domowe, najczęściej borykają się z nadmiernym stężeniem w wodzie żelaza i manganu. Pierwiastki te powodują, iż woda traci na przejrzystości, ma zmienioną barwę, zapach i nieprzyjemny posmak. W takich sytuacjach konieczne jest odżelazianie wody lub jej odmanganianie. Żelazo pojawia się w wodzie w nadmiarze najczęściej przenikając z warstw geologicznych. Jednak równie często nadmierna ilość żelaza może przenikać do wody z elementów konstrukcyjnych sieci i instalacji wodociągowych. Odżelazianie wody konieczne jest wtedy, kiedy woda zaczyna zmieniać barwę na żółtą, a nawet pomarańczową i ma wyraźnie metaliczny posmak. Taka woda potrafi zepsuć smak nawet najsmaczniejszych potraw. Obecność żelaza w wodzie przyspiesza korozję instalacji i jej elementów. Jeśli nadmiar żelaza w wodzie nie jest jedynym problemem i dodatkowo zmagamy się z twardą wodą, konsekwencje mogą być znacznie gorsze. Twarda woda sama w sobie powoduje odkładanie się kamienia w instalacjach, dodatkowo przyspiesza odkładanie się osadu z żelaza w rurach. W rezultacie dochodzi do zmniejszenia światła przewodów oraz spadku efektywności instalacji, co w efekcie generuje kosztowne awarie. Jakby tego było mało, osad z żelaza to ulubione siedlisko bakterii, które stanowią dodatkowe zagrożenie dla naszego zdrowia. Rdzawy osad z żelaza potrafi gromadzić się także w sprzętach takich jak pralka, zmywarka, czy czajnik, a także w urządzeniach grzewczych, co niestety skraca ich żywotność. Natomiast rdzawe zacieki widoczne na wannie i umywalce wymagają silnych detergentów, a białe pranie specjalnych wybielaczy.

Chociaż nadmierna zawartość żelaza w wodzie nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, nie jest ona pożądana w gospodarstwie domowym. Główny problem to nieestetyczne zacieki, częste awarie i skrócenie żywotności sprzętów pralniczych i grzewczych, oraz przede wszystkim zmniejszenie walorów smakowych i zapachowych.